Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde en wordt in China al minstens 3000 jaar toegepast bij mens en dier.

Bij acupunctuur worden bepaalde punten op het lichaam gestimuleerd. Meestal door aanprikken met dunne acupunctuurnaalden. Tegenwoordig zijn er ook andere methoden voor beschikbaar, zo maakt men ook gebruik van laagfrequente stroom, warmtebronnen, injecties, massage of laserstralen.

Bij verschillende aandoeningen kan acupunctuur een bijdrage leveren aan de genezing, of op zijn minst bepaalde klachten op een aanvaardbaar niveau houden, zoals pijn bij allerlei chronische aandoeningen. Acupunctuur is een uiterst veilige methode van behandelen die geen blijvende bijwerkingen heeft.
Het kan als enige therapie, maar ook in combinatie met westerse of oosterse geneeswijzen. Als onderdeel van de Chinese traditionele geneeskunde wordt acupunctuur vaak gecombineerd met bijvoorbeeld kruidentherapie, bewegingstherapie en voedingsadviezen. 

Hoe werkt Acupunctuur

Chinese teken ‘Chi’

”Volgens de traditionele Chinese filosofie stroomt door het lichaam energie, de zogenaamde “Chi“. Deze stroomt door energiebanen, meridianen genoemd. Verstoringen of blokkades van de energiestroom kunnen leiden tot het optreden van ziektes en pijn.
Circa 350 acupunctuurpunten op het lichaam geven toegang tot de meridianen. Stimulatie van de juiste (combinatie van) punten brengt de energiestroom weer in balans, waardoor het lichaam in staat is om ziekten te overwinnen en waardoor pijn vermindert.

Ook heeft het plaatsen van een acupunctuurnaald een plaatselijke reactie tot gevolg. Zoals beïnvloeding van de doorbloeding en vrijstellen van ontstekingsmediatoren. Dit heeft een rechtstreekse invloed op pijn en ontsteking. Maar de naalden hebben ook een effect op het gehele lichaam. Het autonoom zenuwstelsel (sympaticus en parasympaticus) wordt geprikkeld wat een cascade van reacties kan teweeg brengen. Verschillende lichaamseigen hormonen worden vrijgesteld, bv. cortisol, endorfines (pijnstillende hormonen), serotonines, groeihormoon, insuline, humorale stoffen (immunoglobulines, interferon, antistoffen …).
Deze effecten zijn bewezen door wetenschappelijke studies.

Meridianen of acupunctuurpunten kan men niet zien, maar ze kunnen aangeduid worden doordat ze een andere electrische weerstand vertonen in vergelijking met de rest van de huid.

Acupunctuur punten en meridianen in de hond. From Janssens and Still

Hoe wordt het toegepast

Ik gebruik de acupunctuur voornamelijk om het pijnstillende effect, zowel over het hele lichaam als lokaal op pijnpunten/triggerpunten. Daarnaast bekijk ik natuurlijk ook het hele dier en mogelijke onderliggende problemen.

Acupunctuur wordt ingezet bij:

  • Nekklachten
  • Rugklachten
  • Neurologische zwakte
  • Pijnbestrijding
  • Artrose
  • Spier en gewrichtsproblemen